Ei ole Suomen futsal-piireissä paikkakuntaa ja pääsarjatason joukkueita, joissa nimi Marko Keinänen ei herättäisi jonkinasteisia ajatuksia, muistoja ja tunteita. AS Moonin Mehu, blondipäinen nro 9 ja 24/7 kentällä käyvä suu ja AS Moonin onneksi myös tulosta vuodesta toiseen takoneet jalat+pelisilmä. Lähes toistakymmentä vuotta AS Moonin paidan kantamista kuulemma riittää tälle Raahen omalle Alan Shearerille, ja on aika laitella futsalkenkiä vähitellen naulakkoon ja kiittää miestä kuluneista vuosista raahelaisen futsalyleisön edessä pelaajan roolissa.

Erittäin tuttu näky Liikuntahallilla. Mehu on rankonut vastustajaa ja kädet nousee kattoa kohti. (C) Irga Paulin

Pian 40-vuotisjuhlia viettävä Keinänen on ollut vakiopalanen valmennuksen taktiikkatauluja kenttäryhmityksen kärjessä Pivot-roolissa. Juha Aholan valmennusvuosina Keitsun tehtäväksi valikoitui syöttölinjalle itsensä pelaaminen, pystypallon varma suojaaminen ja siitä karkkien jako maalintekoon sivustalle pelikavereille. Siinä ohessa legendan maineessa oleva oikea jalka heilui myös tarpeen tullen kaukaa ja kovaa – maalikimaroita voisi Keitsun osumista tehdä pienoisdokumentin verran kuluneilta futsalkausilta! Raahen snaipperi oli hionut maalinteon lahjan kuntoon futiksen puolella, josta siirtyminen futsalin äärelle oli AS Moonin seurahistorian kenties isoin lahja. Keitsun merkitystä futsal-joukkueen taktisessa kehityksessä ymmärtävät jokainen miehen kanssaan pelanneet, sekä parina kautena Keitsun valmennuksesta nauttineet pelikaverit ja valmennuskollegat. AS Moonin vaarallisuus on ollut aina vahva erikoistilannepelaaminen, ja näistä kuvioista on varmasti ainakin 90% Keitsun jollain asteella suunnittelemia & hiomia.

Viime vuosina Keitsun rooli on Futsal-Ykkösen tasolla myös monipuolistunut, eikä Mehun osaamista mitata enää vahvana pivot-pelaajana, vaan kentällä fiksusti liikkuvana ja tasapainoittavana pelaajana, jonka maalivainu on vuosien mittaa siirtynyt myös loistavaan syöttöarsenaaliin. Pelillisistä asioista on myös mainittava Keitsun malliesimerkki sitoutumisesta joukkueeseen: mies ei ole pelejä AS Moonissa missannut vuosien aikana kuin muistaakseni kolme kappaletta, ja näihin oli todella suuret syyt. Yhtä pelireissua lukuunottamatta aina paikalla bussissa, takaosastolla porukan naurattamista aamusta iltaan ja joka ikisen pelikaverin huomioimista reissujen & treenien aikana ikään ja persoonaan katsomatta. Hieno joukkuepelaaja!

Raksuttava Commondor 64:nen

Keitsun tuntevat kaverit voisivat miehestä kirjoittaa myös kirjan niin kentän ulkopuolisista tarinoista kuin eittämättä myös pelireissuilla mieleen jääneitä lausahduksia ja tarinoita, mutta niitä muistellaan auliisti ennemmin saunanlauteilla kuin seuran kotisivuilla! ”Adidasta liikkeelle ja mansikkaa pussiin!”, ”Sitte huudetaan niin että se kuuluu Kiinaan asti!”, ”Kaadas likka kahaveeta!” ja ”bäng bäng sinappia” ovat vain tilkka vesilasissa kun tässä lonkalta muistelee lausahduksia. Tuomareiden kesken on vuosikausia riittänyt Mehulla tarinaa eikä varmasti vastustajienkaan joukossa ole pulaa pelaajista jotka eivät olisi joskus päässeet nauttimaan suullisesta kommunikaatiosta Mehun kanssa. Urheilua monipuolisesti fanittava Mehu ei jää sanattomaksi urheilusta keskusteltaessa ja seurauskollisuutta löytyy myös fanituksen ääreltä; vuodesta toiseen Manchesterin punaisia rinnassaan kantava uskoo edelleen että myös Englanti tuo pytyn kotia arvokisoista. It`s coming home, yes yes Keinä, aivan varmasti!

Mies vakiopaikallaan

Puheiden lisäksi on myös ladottu tulosta pöytään. Parhaimmaksi kaudeksi Keinäselle jää koko Futsal-Ykkösen pistepörssin voiton tuonut kausi 2017-2018, kun mies latoi 20 otteluun tehot 17+24. Yli kymmenen maalin kausia on useampia, ja toisena merkittävänä tehokautena pitää mainita toki myös kausi 2019-2020 tehoin 15+25. Pelaamisen ohella Keitsu nosti joukkueen tekemistä taas askeleen eteenpäin toimiessa pari kautta valmentajana. Mieleenpainuvin kausi on parin kauden takaa kun Keitsun johdolla AS Moon eteni Liigakarsintoihin asti jossa kuitenkin koettiin karvasta kalkkia AU:n toimesta otteluvoitoin 1-2. Miehen tuntien futsal ei tule poistumaan Keitsun arjesta vaikka pelihommat vähitellen poistuvat, miehellä on paljon paloa jatkaa valmennushommissa itseään kehittäen ja varmasti myös roolia taustoista miehelle AS Moonissa löytyy vuosiksi eteenpäinkin.

Tässä kohtaa on kuitenkin nöyrimpien kiitosten aika ikimuistoiselle pelikaverille, ystävälle ja esikuvalle. Useammat kengät on puhki pelattu vuosien varrella ja joukkuetta piiskattu eteenpäin oman kehityksen rinnalla. Nuoruusvuosien vauhtipäästä on kasvanut pukukopin ja kentän johtaja, jonka sanomisia joukkue aina hiljaa kuuntelee koska harvemmin sieltä mitään diibadaabaa tuli sanottua. Vielä kerran Adidakset tiukalle, jerryt pukukopissa käyntiin ja tutkapari Timi ”Lettusen” ja Jupen kanssa pukukopissa pitämään nuoremmille kuria. AS Moon kiittää ja kumartaa, nauti Keinä täysin rinnoin tulevasta ja nähdään vähintään biitsikentillä jos ei parketilla!

Kiitos Keitsu <3